Yasal Çerçeve
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesinde, mükelleflerin Maliye Bakanlığından veya Maliye Bakanlığının bu hususta yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulanması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında izahat isteyebilecekleri hükme bağlanmıştır.
Bu çerçevede 16/01/2010 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan özelge sistemi ile mükellefe kısa zamanda doğru ve net cevap verilmesi, muhatabın teke indirilmesi, başvuruların ve cevapların bir standarda kavuşturulması, internetten yayın yoluyla (http://www.gib.gov.tr/fileadmin/ozelgesistemi/index.html) şeffaflığın sağlanması, mükellefin uyum maliyetinin azaltılması, idarenin iş yükünün hafifletilmesi, bürokrasi ve kırtasiyeciliğin azaltılarak kaynakların verimli kullanılmasının sağlanması amaçlanmıştır.
Başvuru Yeri
Özelge sisteminde mükelleflerin, özelge talepleri için esas olarak Vergi Dairesi Başkanlığı bulunan illerde bu birimlere, bulunmayan illerde ise Defterdarlıklara başvurmaları öngörülmüştür.
Bununla birlikte, sürekli mükellef olmayanlara, ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesinin bağlı olduğu Vergi Dairesi Başkanlıkları ile Vergi Dairesi Başkanlığı bulunmayan illerde Defterdarlıklara, Türkiye’de ikametgahı bulunmayanlar için ise Ankara, İstanbul veya İzmir Vergi Dairesi Başkanlıklarından herhangi birine başvurabilme imkanı da tanınmıştır.
Başvuru Usulü
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan özelge sisitemi kapsamında özelge başvuruları, özelge talep formu ile yapılmakta ve bu amaca yönelik olarak hazırlanmış Başvuru formu dışındaki dilekçeler ile başvuran mükellefler sözü edilen formu doldurması gerektiği konusunda bilgilendirilmektedir. Form kullanılmadan yapılan başvurular ise, kabul edilmemektedir.
İşlem Akışı
1. Özelge talep formu ve ekleri yetkili birimler tarafından taranarak özelge otomasyon sistemine aktarılmaktadır.
2. Özelge otomasyon sistemi kullanılarak hazırlanan özelge taslakları yetkili birimlerce Gelir İdaresi Başkanlığı merkezine onay için gönderilmektedir.
3. Onay işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı merkezinde Özelge Komisyonu onayı ile gerçekleşmektedir.
4. Özelge Komisyonunca onaylanan özelgeler, otomasyon sistemi üzerinden yetkili birimlere gönderilmekte ve yetkili birimce imzalanarak mükellefe verilmektedir.
5. Onaylanan özelgelerin bir örneği sistem içinde örnek özelge havuzuna atılmaktadır. Böylece tüm yetkili birimlerin bu özelgeleri görmeleri ve daha sonraki talepler için örnek olarak almaları mümkün olmaktadır.
6. Özelge havuzunda örneği oluşan özelgeler için tekrar Gelir İdaresi Başkanlığı merkezinde onay işlemi aranmamaktadır. Özelge otomasyon sisteminde örnek alınan özelge ilgi tutularak özelge otomasyon sistemi kullanılarak yine aynı şekilde oluşturulan özelge onaylanmaktadır.
Not: Özelge sistemine ilişkin ayrıntı açıklamalar; 28.08.2010 tarih ve 27686 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mükelleflerin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmeliğinde yapılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder