7 Nisan 2015 Salı

Kadın çiftçilere verilecek nakdi ödülün vergilendirilmesi

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ


Sayı
:
B.07.1.GİB.4.55.15.01-2010-GVK-ÖZE-60-371
27/08/2011
Konu
:
Kadın çiftçilere verilecek nakdi ödülün vergilendirilmesi.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden,Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünce düzenlenen Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında gönderilecek ödenekten dereceye giren kadın çitçilere nakdi ödül verileceğinden bahisle, verilecek ödüllerin gelir vergisi, damga vergisi ve diğer vergilere tabi olup olmadığı hususunda görüş istenildiği anlaşılmaktadır.
VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ YÖNÜNDEN
7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğuhükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 2 nci maddesinin (d) fıkrasında da ivazsız intikal tabirinin, hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade ettiği açıklanmış bulunmaktadır.
Bu hükümlere göre, malların veraset yoluyla veya her ne suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
Gelir Vergisinin konusuna giren ödemeler karşılıksız olsa dahi veraset ve intikal vergisine tabi tutulmamaktadır.
Bu itibarla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünce düzenlenen Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım  Projesi çerçevesinde yapılacak yarışmada  dereceye giren kadın çiftçilere verilecek nakdi ödüller, Gelir Vergisi Kanununun 29/1 inci maddesine göre gelir vergisinden istisna olduğundan, bu ödüller veraset ve intikal vergisinin konusuna girmemektedir. 
GELİR VERGİSİ YÖNÜNDEN
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 29/1 inci maddesinde  "İlim ve fenni, güzel sanatları, tarımı, hayvan yetiştirilmesini ve memleket bakımından faydalı olan diğer işleri ve faaliyetleri teşvik maksadıyle verilen ikramiye ve mükafatlar" ın gelir vergisinden müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.
Söz konusu Kanunun 29/1 inci maddesinde yer alan istisna hükmünün uygulanabilmesi için, ödemenin maddede belirtilen iş ve faaliyetleri teşvik amacıyla ve memleket çapında önemi haiz bir çalışma sonucu yapılmış olması gerekmektedir.
Buna göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünce düzenlenen Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında dereceye giren kadın çiftçilere verilecek ödüllerin gelir vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.
DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi oluğu; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun " IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/b fıkrasında da, "Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar  (avans olarak ödenenler dahil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtların" ın binde 6 (01.01.2010 tarihinden sonra düzenlenenlerin binde 6,6) nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükümleri yer almaktadır.           
Buna göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünce düzenlenen Kadın Çiftçilere Tarımsal Yayım Projesi çerçevesinde yapılacak yarışmaya istinaden dereceye giren kadın çiftçilere nakdi ödül verilmesi nedeniyle düzenlenecek kağıtların damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder